Bitcoin is slecht‘ verhaal zwakt af nu Australische banken naar verluidt 385 miljoen dollar hebben witgewassen voor drugskartels

Het verhaal dat Bitcoin vooral gebruikt wordt door criminelen verzwakt nu Australische banken naar verluidt 385 miljoen dollar hebben witgewassen voor drugskartels.

In het kader van de hernieuwde anti-Bitcoin opmerkingen van de financiële wereld, zijn er berichten opgedoken over banken in Australië die samenwerken met Zuid-Amerikaanse cocaïne kartels. Ondanks aantijgingen van het tegendeel, blijft de cryptomarkt goed voor een onbeduidend deel van de wereldwijde financiële criminaliteit.

Australische banken sluizen vuil geld door naar drugskartels

Volgens de Bitcoin Trader hebben banken in het land naar verluidt ongeveer 500 miljoen Australische dollar (ca. 385 miljoen dollar) witgewassen voor Zuid-Amerikaanse drugskartels. Deze onthulling komt er nadat wetshandhavingsinstanties in het land actie hebben ondernomen om het ingewikkelde witwaspraktijken te verstoren.

Uit details van het onderzoek naar de zaak bleek dat Australische banken tussen 2014 en 2017 meer dan 300 miljoen AUD hebben helpen verplaatsen. De banken gebruikten naar verluidt ook zwart geld van drugskartels om dure elektronische artikelen te kopen voor verder vervoer naar Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten.

Negen financiële instellingen zijn volgens de Australische grenswacht (ABF) bij de zaak betrokken, met zeven andere die buiten het land zijn gevestigd. In een reactie op het rapport verklaarde een woordvoerster van de ABF het volgende

„De ABF zet zich in voor de bescherming van de Australische gemeenschap door het bestrijden en verstoren van crimineel gedrag dat misbruik maakt van de Australische systemen voor grensoverschrijdende handel en heeft de in Australië gevestigde witwasoperaties van de entiteiten effectief verstoord.“

De onthulling dat Aussie banken helpen bij het witwassen van geld voor criminele organisaties komt op de hielen van gerapporteerde discriminerende praktijken van sommige banken tegen crypto handelaren en exchanges. Zoals eerder gemeld door CryptoPotato, heeft een Bitcoin exchange eigenaar onlangs juridische stappen ondernomen tegen twee banken voor het sluiten van zijn rekeningen.

Banken wassen opbrengsten van misdrijven

Terug in 2019 onthulden gelekte documenten van het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) massale witwastransacties door banken. Destijds toonde het dossier aan dat grote Amerikaanse banken meer dan 2 biljoen dollar aan zwart geld doorsluisden naar verschillende criminele organisaties.

Amerikaanse banken blijven inderdaad enorme boetes betalen voor illegale praktijken, variërend van het witwassen van geld tot spoofing. In 2020 legden Amerikaanse ambtenaren Wells Fargo ook al een boete op van meer dan 3 miljard dollar voor meerdere illegale praktijken over een periode van 15 jaar.

Interessant is dat Warren Buffett’s Berkshire Hathaway een aanzienlijk deel van de aandelen van Wells Fargo in handen heeft. Het is misschien ironisch dat Buffett anti-Bitcoin sentimenten omarmt in verband met illegaliteit, terwijl Wells Fargo transfers lijkt te hebben gefaciliteerd die in verband worden gebracht met criminele activiteiten.